Teknoloji Bağımlılığı Bizi Nasıl Etkiliyor ?

  • Tarih : 02 Nisan 2024
  • Okuma Süresi : 4 dakika
Teknoloji Bağımlılığı Bizi Nasıl Etkiliyor ?

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji son yıllarda hızlı bir şekilde gelişti ve hayatımızda önemli bir yer edindi. Şu an neredeyse hiçbirimiz herhangi bir teknoloji ürünü kullanmadan bir gün dahi geçirmez olduk. Bu sayede, yeni eşyalar ve hobiler edindik. Kullandığımız çeşitli teknolojik aletler bir yandan hayatlarımızı kolaylaştırırken diğer yandan keyifli vakit geçirmemizi sağlamaktadır. Doğru ve işlevsel kullanıldığında avantajları aşikar olan teknolojinin aşırı ve sınır koymadan kullanımı ise yeni bir bağımlılık türü olarak kendini göstermeye başladı. Teknoloji bağımlılığı da diğer bağımlılık türleri ile benzer şekillerde görülmektedir. 

Bağımlılık, kullandığımız bir nesne veya yaptığımız bir eylem üzerinde kontrolü kaybedip onsuz yaşayamaz hale gelmektir. Teknoloji bağımlılığı, bu dijital aygıtların aşırı ve kontrolsüz kullanılması sebebiyle ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür. Örneğin, bilgisayarda, tablette ve telefonda oyun oynarken ya da internette vakit geçirirken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsak ve oyunu bırakamıyorsak, bu durum ise günlük hayatımızın işlevini aksatıyor ve bizi yapmamız gereken işlerden alıkoyuyorsa bu bir uyarı işareti olabilir.

Teknoloji bağımlılığı belirtileri ise şu şekildedir; teknolojiyle giderek daha çok vakit geçirmek istiyorsanız, istediğiniz kadar kullanamadığınızda sinirleniyorsanız, her seferinde planlandığından daha çok kullanıyorsanız, sebep olduğu sıkıntılara rağmen teknolojiyi kullanmaya devam ediyorsanız, kullanmadığınız zamanlarda bile aklınız ondaysa, kullandığınız cihazlar nedeniyle sorumluluklarınız aksıyorsa; siz de bir teknoloji bağımlısı adayı olabilirsiniz. 

Peki, teknoloji bağımlılığını önlemek veya bu bağımlılığımızın üstesinden gelmek için neler yapabiliriz? 

Kontrolü sağlamak adına aileniz ile beraber internet kullanım çizelgeleri hazırlayın. Sınır koymak önemlidir. Mutlaka kullanıma makul bir zaman sınırlaması getirilmelidir. Teknoloji kullanımının yerine farklı aktiviteler koyun. Örneğin, belirli zamanlar belirleyip ailenizle vakit geçirip birlikte oyunlar oynayın. Arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirip başka oyunlar yaratıp oynayabilirsiniz. Geleneksel sokak oyunları(seksek, yakan top, körebe, saklambaç, mendil kapmaca vb.) veya bazı kutu oyunları(satranç-dama, Jenga vb.) veya kağıt-kalem ile oynanan oyunlar da (isim-şehir vb.) bu noktada sizin için farklı ve keyifli alternatifler oluşturabilir. Diğer bir önlem de yaşadığınız zorluğu bilip, bunun devam etmesi halinde hayatımızda ne gibi sorunlar yaşayabileceğinizi hatırlamaktır. Bunun için de teknolojiyi bağımlı kullanmanın neler kaybettirdiğini ya da bağımlı kullanım olmasa neler kazanılacağını ifade eden hatırlatıcı kartların evin belli yerlerine asılması faydalı olabilir. Yine bir  günümüzdeki boşlukları iyi değerlendirmek ve bu boşlukları doldurmak için teknolojiyi kullanmanın önüne geçebilmek için program oluşturabilirsiniz ve günlük etkinliklerinizi yalanlayabilirsiniz (Teknolojiyi kullanma, ders çalışma, kitap okuma, dinlenme v.b. saatlerini belirle.). Bu bağımlılığın yerini faydalı bir şekilde doldurabileceğiniz aktivitelerden biri de kitap okumaktır. Okuyarak keşfedeceğiniz o kadar çok şey var ki bunun için bol bol kitap okuyun. Kitap okumayı hayatınızı ufak adımlarla da olsa katın. 

Az önce üzerinde durduğumuz her şey günlük hayatta kolaylıkla uygulayabileceğiniz ve size yardımcı olabilecek bazı öneri ve önlemlerdir. Şayet yine de üstesinden gelemediğiniz bir bağımlılık durumu geliştiyse mutlaka bütün bu önerilerin yanında bir uzman desteği alınması gerekir. 

 

Son Bloglar

Sende Yardım Etmek İstersen Aramıza Katıl

Alanında uzman, titiz seçim sürecinden geçerek ekibimize katılmış, en iyi derecelere sahip 800'den fazla psikologumuzla her gün binlerce kişiye psikoterapi ve ruhsal destek sunuyoruz. Bu özel topluluğun bir üyesi olarak siz de yerinizi alın!

<